Vanaema samovar

Vanaema samovar

Minu kodus ei ole vanaaegseid esemeid. Läksin enda vanaema juurde, sest temal on suur saunatuba kus tal asuvad vanad asjad. Vaatasin ringi kas leian midagi põnevat. Mulle jäi silma üks suur läikiv kannu moodi asi. Küsisin vanaemalt mis see on ning tema ütles, et selle nimi on samovar.
Samovar näeb välja nagu suur läikiv teekann. Neid valmistatakse rauast. Sellega saab teha kuuma vett tee jaoks. Külje peal on kraan vee võtmiseks, üleval kann tee hoidmiseks. See tundus mulle põnev ning tahtsin sellest rohkem teada saada. Küsisin vanaemalt ja uurisin internetist.
Vanaemalt sain teada, et see asi kuulus minu vanavanaema õele. Kui ta ära suri sai selle endale tema õe laps, kes kinkis samovari minu vanaemale. Tema hoiab seda kaunistusena enda saunatoas. Internetis oli põnev jutt sellest kuidas sõjaajal sulatati samovarid ära ja tehti metallist sõjarelvi. Kui sõda polnud, sulatati relvad ära ning tehti uuesti samovare.
Sellist vanat asja on hea hoida kodus mälestuseks. Mõnikord on tore kui keegi tahab enda vanaaegse asja anda muuseumile, sest siis saavad teised seda näha. Minu vanaema hoiab samovari kodus, sest see on ainukene mälestus tema tädist. Mina kahjuks teda ei tundnud ning minule on lihtsalt põnev sellist asja vaadata ja katsuda.