Vana ja huvitav raadio

Vana ja huvitav raadio

Selline vana ja huvitava taustaga raadio on näinud paljusi aegu ja andnud inimestele infot edasi mitukümmend aastat. See Veneaegne raadio on üle poole sajandi vana. Umbes 1960 aastal hakati selliseid raadiod kasutama. See masin raporteeris ka võimsat Balti ketti. Kindlasti vahendas uudiseid ka Eesti taasiseseisvumisest ja sajandi vahetusest. Sellel huvitaval raadiol on oma lugu.

Sellel raadiol oli pikk teekond enne kui see minu perekonda jõudis. See toodeti Venemaal, siis jõudis see raadio Eestisse. Aga nii lihtsalt see lugu otsa ei saanud. Ükskord läks mu vanaisa poodi, temast sõitis mööda tädi kelle aiakäru peal oli palju huvitavaid asju, kusjuures üks neist oligi see raadio. Vanaisa küsis, et kuhu see ilus raadio läheb. Tädi vastas: „Prügimäele, mul endal pole sellega midagi teha“, vanaisa oli seda kuuldes vaimustuses ja ütles: “Miks sa ta prügimäele viid, anna mulle, minul oleks sellega palju tegemist,“ ja niimoodi saigi minu vanaisa raadio endale. Ja siis see raadio mängiski minu vanaisa kodus tükk aega, vahetas uudiseid ja uusi seadusi. Ta tegi enda tööd kaua ja loomulikult hästi. Sel raadiol on ka vinüülplaadi mängija sees ja seda kasutas minu vanaisa.

Tulid uued sagedused ja neid see masin enam ei võtnud. Niimoodi seda kasutati aina vähem ja vähem, kuni lõpuks osteti uus ja see vajus kola hunnikusse. Seal ta siis oli mõnda aega kuni minu vanaema hakkas tegema suurpuhastust ja siis tahtis ta raadio minema visata. Aga, siis minu isa tahtis seda kõigest väest endale. Ta ei suutnud uskuda, et nii ilusat ja väärtuslikku eset tahetakse ära
visata. Ning, siis päästis mu isa raadio prügimäele viimisest, algul ei olnud mu isal ruumi seda kuhugile panna. 2017 aastal, kui meil sai valmis saun, siis tegi isa riiuli ja pani raadio selle peale. Seal aukohal on ta tänaseni ning on oma koha üle kindlasti uhke.

Usun, et kui käsile võtta ja seda parandada siis võib juhtuda, et ta teeb enda tööd veel edasi ja annab infot tänapäevani. See võiks olla muuseumis, sest see on väga vana ja haruldane leid. Selle raadioga kaasneb lugu mis võiks muuseumi külastajaid kõnetada. Sel raadiol on ka vinüülplaadi mängija. Usun, et kui leiduks mõni osav meistrimees siis saaks sellest ka hääle kätte. Mulle see vana raadio meeldib.